Pályázati információ

GINOP-2.1.1-15-2015-00341

Szerszámüregnyomás-mérési technológia fejlesztése fröccsöntött és extrúziós elasztomer termékek gyártásának felügyeletéhez, és szerszám konstrukciós megoldások fejlesztése. A Kereken- Pálya Kft. – konzorciumban a HDH-MÉRNÖK Kft. és Dextron Kft-vel - 641.799.354 Ft európai uniós támogatást nyert a GINOP-2.1.1-15-2015-00341 azonosító számú pályázat révén. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt eredményeként új gumiipari technológiák és konstrukciós megoldások kerülnek fejlesztésre.
A fejlesztés eredményeként egy új technológiai folyamat felügyeleti rendszert dolgozunk ki, melyet gumiipari fröccsöntési technológiához tartozó elasztomer termékek vulkanizálási folyamatainak szerszámüregben történő nyomon követésére lehet alkalmazni. Ezen technológiai kutatáshoz kifejlesztünk magas hőmérsékleti tartományban nyomás és hőmérsékletmérő szenzorokat melyeket közvetlen a formaadó üregben, vagy közvetett módon a szerszám más szegmenseibe építünk, szerelünk be. Ez e komplett felügyeleti rendszer egy másik eleme alkalmas lesz extrúziós elasztomer termékek gyártás felügyeleti rendszerének a kialakítására. Itt a mérés elv és az anyagrendszer optimalizálása a formaadó szerszám kialakítása miatt más lesz, de a keletkező adatokból egy új gyártástechnológiai kifejlesztése történik, mely érinti az alapanyag rendszer termékspecifikus felhasználását. Továbbiakban kifejlesztésre kerül egy egyedi formakövető hűtő-fűtő rendszer, melyet a felügyeleti rendszerünk segítségével párhuzamosan kísérletezünk ki. A 918.999.651 Ft elszámolható költséggel tervezett projekt 2016. október elsején indult, és 24 hónap alatt kerül megvalósításra. A projektnek köszönhetően a konzorcium 14 fő K+F munkahelyet teremt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Szerszámüregnyomás-mérési technológia fejlesztése fröccsöntött és extrúziós elasztomer termékek gyártásának felügyeletéhez, és szerszám konstrukciós megoldások fejlesztése

 

A KEREKEN-PÁLYA Kft., konzorciumban a HDH-MÉRNÖK Kft. és DEXTRON Kft.-vel mintegy 641.79 millió Ft európai uniós és hazai támogatást nyert a GINOP-2.1.1-15-2015-00341 azonosító számú pályázat révén. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt eredményeként új gumiipari technológiák és konstrukciós megoldások kerültek fejlesztésre. A támogatás intenzitása projekt elszámolható összköltségének 69,84%-a, amely vissza nem terítendő.

 

A projekt eredményeként kifejlesztésre került magas hőmérsékleti tartományban alkalmazható fröcssnyomás érzékelő szenzor. Kidolgoztuk a szenzor elhelyezését és beépíthetőségét meghatározó úgynevezett szerszámtervezési protokollt a gumiipari fröccsöntés, préselés és extrúziós gyártáskor használt szerszámokra. A fejlesztést és továbbiakban a rendszer gyakorlati alkalmazását kiszolgáló felügyeleti rendszer alapjait határoztuk meg, melynek folyamatos továbbfejlesztése már az általunk kidolgozott komplett technológia rendszer felhasználóinak feladata és lehetősége.

További eredményként létrehoztunk az általunk kifejlesztett szenzorok használatával egy katalógus formában összegyűjtött termékspecifikus receptúra gyűjteményt, a termékek fizikai tulajdonságait tartalmazó táblázat rendszert és a termék legyártásához szükséges technológiai utasításokat tartalmazó dokumentum gyűjteményt. Termékspecifikusan összegyűjtöttük a termékek gyártásához szükséges  szerszámok tervezéshez szükséges alapinformációkat.

A fentiekben leírt komplett rendszer alkalmas arra, hogy piaci körülmények között alkalmazzuk a projektünk eredményeit és cégeink számára plusz árbevételt biztosítson.

A projektünk 918.999.651 Ft elszámolható költséggel 2018.12.31.-ével befejeződött. A konzorcium a fejlesztésnek köszönhetően 16 fő K+F munkahelyet teremtett.

 

Úttörő projekt a elasztomer termékek gyártásában

 

Záró rendezvény: